Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Ολυμπιακός - Ερυθρός Αστέρας 1-1

Τα δύο αδέλφια (Ολυμπιακός, Ερυθρός Αστέρας) τέθηκαν "αντίπαλοι" στο "Καραϊσκάκη" όμως παρά το 1-1 υπήρξε νικητής κι αυτός δεν ήταν άλλος από τον Ερασιτέχνη. Πάνω από 20.000 οπαδοί του Ολυμπιακού (και λίγοι Σέρβοι) βρέθηκαν στο φαληρικό γήπεδο και μαζί με τους ποδοσφαιριστές βοήθησαν στην ενίσχυση του Ερασιτέχνη που εκπέμπει SOS. Πολλές βραβεύσεις, εξαιρετική ατμόσφαιρα και τρελό πανηγύρι στήθηκε για δύο μεγάλους συλλόγους, που τους ενώνει μια μεγάλη αγάπη.Φυσικά, λίγους ενδιαφέρει το τελικό σκορ και πόσο μάλλον όσους έδωσαν το παρών στο γήπεδο και στήριξαν την προσπάθεια του ερασιτέχνη Ολυμπιακού. Το "Γεώργιος Καραϊσκάκης" δυστυχώς δεν γέμισε, όμως μοιάζει λογικό, αφού έρχεται και τριήμερο.



Όσοι πάντως βρέθηκαν στο φαληρικό γήπεδο, έδειξαν πως ξέρουν να στηρίζουν και να βοηθούν στα δύσκολα την ομάδα που αγαπούν και φυσικά το ευχαριστήθηκαν, μαζί με τα... αδέρφια τους, αφού υπήρχαν και οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα.Παραπάνω από 20.000 φίλοι της ομάδας του Ολυμπιακού και κάποιοι Σέρβοι ήρθαν στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" και εκτός από την χρηματική προσφορά τους με την αγορά των εισιτηρίων, έστησαν μια ωραία γιορτή, γεμάτη χειροκρότημα και τραγούδι. Τραγούδι πότε στα ελληνικά και πότε στα σέρβικα.



Δεν ήταν λίγες μάλιστα οι φορές, που οι ποδοσφαιριστές του Ρόμπερτ Προσινέτσκι ένιωσαν σαν στο σπίτι τους, όταν όλο το γήπεδο φώναζε "Czvezda". Μια ωραία ατμόσφαιρα λοιπόν, με πολύ καλό σκοπό μάλιστα, αφού ήταν μια από τις μεγάλες προσπάθειες για την σωτηρία του Ερασιτέχνη.



Πριν από την έναρξη του αγώνα, τιμήθηκαν πάρα πολλοί παίκτες, που έχουν συνδέσει τ' όνομά τους με την ιστορία των δύο συλλόγων, ενώ μήνυμα αδελφοσύνης έστειλε ο άσος του Ολυμπιακού στο βόλεϊ, Ιβάν Τζούριτς.



Ο αντιπρόεδρος του Ερασιτέχνη τίμησε τον προπονητή (Ρόμπερτ Προσινέτσκι) και τον πρόεδρο (Βλάνταν Λούκιτς) του Ερυθρού Αστέρα, οι Βαμβακούλας και Μίχος τον Σέσιτς, ο Γιώργος Αμανατίδης τον Κοβάτσεβιτς, ο Καραταΐδης τον Τζόρτζεβιτς, ενώ δεν έμεινε παραπονεμένος ούτε ο Σίνισα Γκόγκιτς.Όπως καταλαβαίνετε, τα κοινά ανάμεσα στους δύο συλλόγους είναι πολλά και η φιλία που τους ενώνει εδώ και 26 χρόνια, είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο πως θα συνεχίσει να υπάρχει και πιθανότατα να δυναμώσει. Στα δύσκολα του Ολυμπιακού ο Ερυθρός Αστέρας φώναξε "παρών" και κάτι αντίστοιχο θα γίνει σε παρόμοια περίπτωση.


Ο αγώνας



Πάμε τώρα στο αγωνιστικό κομμάτι, που μπορεί να μην ενδιαφέρει τόσο τους Πειραιώτες και τον κόσμο της ομάδας, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τους Σέρβους, που βρίσκονται στο -3 από την Παρτίζαν και θέλουν να επιστρέψουν στο θρόνο τους.



Για τον Ερυθρό Αστέρα, το συγκεκριμένο ματς δεν ήταν αδιάφορο, αλλά ένα κρας τεστ για την συνέχεια στο σέρβικο πρωτάθλημα, που θέλει να κατακτήσει μετά από τρία χρόνια. Αυτό φάνηκε και από τις αντιδράσεις του Προσινέτσκι, που ήταν συνεχώς όρθιος και έδινε οδηγίες στους παίκτες του. Αντίθετα, ο Ερνέστο Βαλβέρδε, δεν κουνήθηκε από την θέση και απλά παρακολουθούσε το ματς. Δεν είχε και λόγο άλλωστε. Πρωταθλητής είναι...



Το πρώτο 5λεπτο του φιλικού, πέρασε δίχως να δούμε κάποια αξιόλογη φάση, αφού οι δύο ομάδες έψαχναν τα πατήματά τους στον αγωνιστικό χώρο. Παρόλα αυτά, οι Πειραιώτες κατάφεραν να ανοίξουν νωρίς νωρίς το σκορ όπως και με την ΑΕΚ και μάλιστα μ' ένα παίκτη που πέτυχε γκολ και την Κυριακή.



Ο Μέλμπεργκ ξαναχτύπησε, ο Βίλοτιτς απάντησε



Ο λόγος για τον Όλοφ Μέλμπεργκ, που με προβολή έπειτα από σέντρα του Ζαϊρί, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ερυθρού Αστέρα και έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του. Το γκολ του Σουηδού, έδωσε αυτοπεποίθηση στους συμπαίκτες του και έτσι ο Ολυμπιακός είχε τον έλεγχο της αναμέτρησης.Από την άλλη πλευρά, οι παίκτες του Ρόμπερτ Προσινέτσκι δεν έμοιαζαν ικανοί να απειλήσουν τον Πάρντο κι όμως κατάφεραν να ισοφαρίσουν στο 25ο λεπτό. Ο Τόσιτς έκανε την σέντρα από τα δεξιά, ο Βίλοτιτς έκανε το σουτ μέσα από την περιοχή και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα των γηπεδούχων. Το γκολ πανηγυρίστηκε από τον κόσμο σαν να το πέτυχε ο Ολυμπιακός, κάτι που δεν πρόκειται να το ξαναζήσουμε.


Στην συνέχεια, ο ρυθμός του αγώνα ανέβηκε και οι δύο ομάδες δημιούργησαν αρκετές ευκαιρίες μπροστά από τις αντίπαλες εστίες. Την αρχή έκανε ο Καλουντέροβιτς στο 27', στην συνέχεια ο Γιάννης Παπαδόπουλος απάντησε στο 28' και στο 30', ενώ στο 31' το σουτ του Τόσιτς έδιωξε πάνω στην γραμμή ο Χολέμπας και το 1-1 παρέμενε.



Ίδια κατάληξη είχαν και οι φάσεις στο 38' με τον Ιμπαγάσα να μην προλαβαίνει να κάνει την προβολή έπειτα από ωραία ενέργεια του Ζαϊρί, αλλά και το σουτ του Γιάννη Παπαδόπουλου στο 42' και έτσι οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια ισόπαλες.



Στην επανάληψη, οι δύο προπονητές έκαναν αρκετές αλλαγές και έτσι χρειάστηκε αρκετός χρόνος προσαρμογής τόσο για τον Ολυμπιακό, όσο και για τον Ερυθρό Αστέρα. Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν πάντως πιο δυνατά και είχαν κάποιες ευκαιρίες, όπως το σουτ του Καντού στο 49'. Οι Πειραιώτες απάντησαν με το σουτ του Ριέρα στο 52' και στο 54', αλλά και ένα του Ζαουάντ Ζαϊρί στο 59ο λεπτό.



Πολλές αλλαγές, λίγες ευκαιρίες



Ο χρόνος περνούσε, το λίφτινγκ από τον Βαλβέρδε και τον Προσινέτσκι κορυφωνόταν και το θέαμα έπεφτε, αφού οι πολλές αλλαγές είχαν χαλάσει την "χημεία" των δύο ομάδων. Έτσι, τα υπόλοιπα λεπτά δεν είδαμε αρκετές φάσεις, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.



Τρανό παράδειγμα, το σουτ του Φουστέρ στο 68' που πέρασε λίγο άουτ, αλλά και εκείνο του Πέροβιτς έπειτα από κεφαλιά πάσα του Γέρεμιτς, που κόντραρε σε σώματα και κατέληξε κόρνερ. Η γιορτή πάντως στις εξέδρες συνεχιζόταν και το αποτέλεσμα πλέον είχε λίγη σημασία. Ό,τι είχαν να δουν οι δύο προπονητές (κυρίως ο Προσινέτσκι) το είχαν δει.

Οι συνθέσεις των ομάδων

Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Πάρντο, Μανιάτης, Μέλμπεργκ, Ιμπαγάσα, Ντουντού, Ζαϊρί, Φουστέρ, Χολέμπας, Ουρτάδο, Γ. Παπαδόπουλος, Ριέρα.

Ερυθρός Αστέρας (Ρόμπερτ Προσινέτσκι): Μπαΐκοβιτς, Τόσιτς, Γκόμπελ, Μίκιτς, Βίλοτιτς, Μπίνιτς, Μπόρχα, Καντού, Γέφτιτς, Μιγιαΐλοβιτς, Καλουντέροβιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου