Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Κούπα για Σίτι με υπογραφή Τουρέ

Ο ήρωας του ημιτελικού του FA Cup, Γιαγιά Τουρέ, πέτυχε το νικητήριο γκολ και στον τελικό κόντρα στη Στόουκ (1-0), χαρίζοντας στη Μάντσεστερ Σίτι το πέμπτο Κύπελλο της ιστορίας της και τον πρώτο της τίτλο μετά από 35 ολόκληρα χρόνια.Ένα τέρμα του Γιαγιά Τουρέ στο 74ο λεπτό της αναμέτρησης με τη Στόουκ ήταν αρκετό για τη Μάντσεστερ Σίτι να αναδειχτεί η μεγάλη νικήτρια στον 130ο τελικό του Κυπέλου Αγγλίας και να σπάσει την κατάρα που την ήθελε μακριά από τους τίτλους από το 1976 και μετά.Οι "πολίτες" ήταν ανώτεροι στο μεγαλύτερο διάστημα του τελικού απέναντι στην Στόουκ (αγωνίστηκε για παρθενική φορά στον αρχαιότερο διασυλλογικό ποδοσφαιρικό θεσμό) με την υπεροχή τους να επιβραβεύεται στο τελευταίο εικοσάλεπτο χάρη στον Ιβοριανό άσο, ο οποίος "ξετίναξε" τα αντίπαλα δίχτυα με ένα ευθύβολο δυνατό σουτ μέσα από τη μεγάλη περιοχή.Ουσιαστικά, ο άλλοτε παίκτης του Ολυμπιακού ήταν ο άνθρωπος που έσπασε ένα ταμπού 35 ετών για τη Σίτι, αφού ο ίδιος ήταν εκείνος που είχε πετύχει και το μοναδικό γκολ του ημιτελικού (πάλι στο "Γουέμπλεϊ) με αντίπαλο τη συμπολίτισσα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.



Αυτό ήταν το πέμπτο τρόπαιο στη συγκεκριμένη διοργάνωση για τους "γαλάζιους" του Μάντσεστερ, με την Στόουκ από την πλευρά της να "παρηγοριέται" με το εισιτήριο για το επόμενο Europa League ως φιναλίστ του FA Cup.



Το πρώτο ημίχρονο



Η Μάντσεστερ Σίτι ήταν η ομάδα που κυριάρχησε σχεδόν σε όλο το πρώτο ημίχρονο, με την ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι να χάνει σε αυτό το διάστημα 3-4 αρκετά καλές ευκαιρίες αλλά το γκολ να μην έρχεται ελέω των σπουδαίων επεμβάσεων του Σόρενσεν αλλά και αστοχίας στην τελική προσπάθεια από πλευράς "πολιτών".



Μόλις στο 5' οι τυπικά γηπεδούχοι απείλησαν για πρώτη φορά, με τον Σόρενσεν να λέει "όχι" στο σουτ του Κάρλος Τέβες (έπεσε και απέκρουσε στην αριστερή γωνία του), με τη συμπλήρωση του δεκαλέπτου ο Σόουκρος λίγο έλειψε να πετύχει αυτογκόλ (η προβολή του έστειλε τη μπάλα δίπλα από το δοκάρι), ενώ στο 11' η βολίδα του Γιαγιά Τουρέ με το δεξί έφυγε ελάχιστα εκατοστά έξω από το αριστερό δοκάρι της εστίας της Στόουκ.



Μετά από ένα δεκάλεπτο όπου η Στόουκ μπόρεσε να ισορροπήσει, η Μάντσεστερ Σίτι έφτασε και πάλι κοντά στο γκολ στο 24': ο Μπαλοτέλι απέφυγε με ωραία ντρίμπλα τον Γουίλκινσον και έκανε το δεξί διαγώνιο σουτ, με τον Σόρενσεν να εκτινάσσεται εντυπωσιακά στο αριστερό του "παραθυράκι" και να διώχνει σε κόρνερ με το δεξί του χέρι.



Στο 35' οι "πολίτες" σπατάλησαν την πιο μεγάλη ευκαιρία τους στο πρώτο ημίχρονο για να ανοίξουν το σκορ. Μετά από έξυπνη κάθετη μπαλιά του Τέβες ο Μπαλοτέλι μπήκε στην περιοχή αλλά δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον Σόρενσεν, με τον Σίλβα να ακολουθεί ως τρέιλερ τη φάση αλλά το πλασέ του από ιδανική θέση να στέλνει τη μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.



Αυτή ήταν και η τελευταία αξιόλογη φάση του 45λεπτου, που βρήκε τους παίκτες του Μαντσίνι να έχουν 11 τελικές προσπάθειες για γκολ (3 σουτ προς το τέρμα) έναντι μόλις 3 της Στόουκ (καμία προς την εστία).



Το δεύτερο ημίχρονο



Η επανάληψη επεφύλασε ένα διαφορετικό σκηνικό, με την "πρωτάρα" σε τελικό Στόουκ να ανεβάζει την απόδοσή της και το μπρα ντε φερ των δύο φιναλίστ να γίνεται ακόμα πιο σκληρό...



Ο Νταβίδ Σίλβα καθυστέρησε αδικαιολόγητα μέσα στη μεγάλη περιοχή στο 56' και έτσι χάθηκε μία ευκαιρία για τη Σίτι (στην εξέλιξη της φάσης το σουτ του Τέβες ύστερα από πάσα του Τουρέ βρήκε σε πόδι αμυντικού και έφυγε κόρνερ), ενώ οι "πότερς" απάντησαν δυναμικά στο 62' με τον Κένιον Τζόουνς.



ο γιγαντόσωμος φορ της Στόουκ βγήκε στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας ύστερα από βαθιά μπαλιά και ξεπέρασε στο σπριντ τον Λέσκοτ, όμως στο τετ α τετ με τον εξερχόμενο Χαρτ βγήκε χαμένος αφού το πλασέ του αποκρούστηκε με τα πόδια από τον Άγγλο γκολκίπερ.



Το ματς φαινόταν να ισορροπεί σε ένα τεντωμένο σχοινί οδεύοντας προς το τελευταίο 20λεπτο και στο 74ο λεπτό ήρθε η "έκρηξη" για τους 33.000 οπαδούς της Σίτι που είχαν ταξιδέψει από το Μάντσεστερ μέχρι το Λονδίνο, με τον Γιαγιά Τουρέ να "σκοτώνει" μετά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (ημιτελικός) και τη Στόουκ.



Σε μία φάση διαρκείας μέσα στην περιοχή της Στόουκ που οι αμυντικοί της δεν μπόρεσαν να απομακρύνουν μετά τις προσπάθειες των Σίλβα και Μπαλοτέλι, η μπάλα στρώθηκε στον Τουρέ και ο Ιβοριανός αμυντικός μέσος την έστειλε στα δίχτυα με ένα ευθύβολο ξερό σουτ λίγο πιο μπροστά από το ύψος του πέναλτι (1-0).



Μετά την επίτευξη του γκολ, οι "πολίτες" απελευθερώθηκαν ψυχολογικά και απέκτησαν τον απόλυτο έλεγχο, με τον κορυφαίο παίκτη τους σε όλο το ματς (για μία ακόμα φορά φέτος) Νταβίδ Σίλβα να κυνηγάει το γκολ αλλά να βλέπει τον Σόρενσεν να "κατεβάζει τα ρολά".



Το 1-0 έμεινε έτσι μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του Άτκινσον, επιτρέποντας στη Μάντσεστερ Σίτι να πανηγυρίσει το 5ο FA Cup της ιστορίας της αλλά και τον πρώτο της τίτλο συνολικά μετά το μακρινό 1976.






πηγή:www.sports24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου