Τρίτη, 3 Αυγούστου 2010

Το 30ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα υγρού στίβου

Για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια, και τέταρτη συνολικά στα 84 χρόνια ιστορίας της διοργάνωσης, η Βουδαπέστη φιλοξενεί την "αφρόκρεμα" του υγρού στίβου στη "Γηραιά Ηπειρο", καθώς την Τετάρτη (4/8) αρχίζει στην ουγγρική πρωτεύουσα το 30ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Για 12 ημέρες, μέχρι την Κυριακή 15 Αυγούστου, η πισίνα "Αλφρεντ Χάγιος" θα υποδεχθεί τους κορυφαίους Ευρωπαίους αθλητές της κολύμβησης, των καταδύσεων και της συγχρονισμένης κολύμβησης, ενώ περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βουδαπέστης, στα νερά της μεγαλύτερης λίμνης της κεντρικής Ευρώπης, της λίμνης Μπάλατον, θα διεξαχθούν τα αγωνίσματα της κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας, όπως ακριβώς συνέβη και το 2006.

Η "αυλαία" ανοίγει την Τετάρτη με τα αγωνίσματα της συγχρονισμένης και της κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα, που θα ολοκληρωθούν στις 8/8. Το... κυρίως πιάτο, η κλασική κολύμβηση, θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στο διάστημα 9-15 Αυγούστου, ενώ μία ημέρα αργότερα αρχίζει το αγωνιστικό πρόγραμμα στις καταδύσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας επιστρέφει στο ενιαίο Ευρωπαϊκό υγρού στίβου, μετά τον... εξοστρακισμό της το 2008, όταν οι αγώνες διεξήχθησαν στο Ντουμπρόβνικ, σχεδόν έξι μήνες μετά το Ευρωπαϊκό του Αϊντχόφεν...

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φετινής διοργάνωσης είναι ότι σηματοδοτεί την επιστροφή στα παραδοσικά μαγιό, μετά τη διετία κυριαρχίας των μαγιό υψηλής τεχνολογίας και την... κοσμογονία ρεκόρ που τα συνόδευσε. Από τις μέχρι τώρα ενδείξεις φαίνεται πως οι επιδόσεις έχουν πέσει πολύ κι έτσι δεν αναμένονται ρεκόρ στη Βουδαπέστη, ενώ κάποιοι κορυφαίοι κολυμβητές μοιάζουν να έχουν επηρεαστεί πολύ από την εξέλιξη αυτή. Ετσι, ο ανταγωνισμός για τα μετάλλια προβλέπεται ανοιχτός και οι εκπλήξεις μάλλον θα είναι στην... ημερήσια διάταξη.

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι όλες οι κούρσες στην κολύμβηση (συμπεριλαμβανομένων των τελικών) θα γίνουν με τη συμμετοχή οκτώ αθλητών/τριών, αντί για δέκα που προβλέπεται από πέρυσι στις μεγάλες διοργανώσεις, αφού η πισίνα "Αλφρεντ Χάγιος" είναι λίγο μικρότερη σε πλάτος απ΄ όσο χρειάζεται για να χρησιμοποιηθούν δέκα διαδρομές.

Πέραν της επιστροφής στο πρόγραμμα της κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα (συμπεριλαμβανομένου του ομαδικού αγωνίσματος, που διεξήχθη για πρώτη φορά το 2008 στο Ντουμπρόβνικ), η μοναδική αλλαγή στη φετινή διοργάνωση είναι η διεξαγωγή ομαδικού αγωνίσματος και στις καταδύσεις, το οποίο όμως δεν περιλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα των αγώνων.

ΠΗΓΗ:WWW.NOVASPORTS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου