Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΒΑΛΕΝΘΙΑ 77-62

Τη δεύτερη νίκη του στη φάση των «16» της Ευρωλίγκα πέτυχε ο Ολυμπιακός, που επικράτησε της Βαλένθια με 77-62 στο ΣΕΦ, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής.


Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς ισοφάρισε σε 3-3 τον Σβέτισλαβ Πέσιτς και διέκοψε το νικηφόρο σερί των πέντε νικών της ομάδας του συμπατριώτη του, από τη στιγμή που κάθισε στον πάγκο της. Οι Πειραιώτες πήραν και διαφορά 15 πόντων και πλέον φιγουράρουν στη δεύτερη θέση του ομίλου τους, αφήνοντας τους ισπανούς στην τρίτη και ανανέωσαν το ραντεβού τους. Οι δυο τους θα αναμετρηθούν ξανά σε 15 ημέρες (σ.σ. μεσολαβεί διακοπή της διοργάνωσης) για την 4η αγωνιστική στην Ιβηρική χερσόνησο.

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς πανηγύρισε τη νίκη του Ολυμπιακού και παράλληλα αποθεώθηκε από τον κόσμο, καθώς όχι μόνο ήταν εκείνος που σταμάτησε τον επικίνδυνο Κλαβέρ με την καλή άμυνα του, αλλά έδωσε άλλο ρυθμό στην ομάδα του από τη στιγμή που μπήκε στο παρκέ, μοίρασε 9 ασίστ και με τα 3 κλεψίματα του έφτασε τα 300 στην Ευρωλίγκα, όντας μόνος πρώτος στη σχετική λίστα. Ο «Τεό» είχε στο πλευρό του και έναν πολύ καλό Νάντο Νεστέροβιτς (17π.), αλλά και τον Βασίλη Σπανούλη (14π.).

Οι τρεις τους και κατά διαστήματα με τη βοήθεια και του Γιάννη Μπουρούση δεν άφησαν την Πάουερ Ελέκτρικ να τους πλησιάσει στο σκορ από το 18-10 του 9ου λεπτού και μετά. Η διαφορά κυμαινόταν συνεχώς πάνω από τους 10 πόντους, με τον Ολυμπιακό να έχει τον έλεγχο του ρυθμού, να μοιράζει το παιχνίδι (21 ασίστ έναντι 6 των Ισπανών) και να αποδίδει πολύ καλά στην άμυνα, αναγκάζοντας τους αντιπάλους του να υποπέσουν σε 21 λάθη (!), ενώ οι ίδιοι έκαναν μόλις 10.

Βρήκαν ρυθμό
Αποφασισμένοι να πάρουν τον αέρα των «ερυθρολεύκων» μπήκαν στο παρκέ οι παίκτες του Πέσιτς. Γρήγορα-γρήγορα και με τον Κλαβέρ να παίρνει πολλές πρωτοβουλίες μέσα στη ρακέτα έφτασαν σε νταμπλ σκορ (4-8). Ο Ισπανός φόργουορντ ήταν ασταμάτητος με τον «Ντούντα» να μη μπορεί να βρει αντίδοτο στο μαρκάρισμα του. Παρόλα αυτά, ζήτησε καλύτερη άμυνα και την είδε (8-10). Οι Πειραιώτες έτρεξαν, έκαναν κλεψίματα και φυσικά πίεσαν τους αντιπάλους τους. Με επιθετικές αιχμές τον Σπανούλη, τον Κέσελ και τον Νίλσεν κοντά στο καλάθι πραγματοποίησαν ένα σερί 10-0 μέσα σε δύο λεπτά και το δεκάλεπτο έκλεισε με 18-12.

Με τις οδηγίες του «σοφού» να λένε να διατηρηθεί η καλή άμυνα και να εκμεταλλευθούν τις αδυναμίες της Βαλένθια, οι παίκτες του συνέχισαν να αποδίδουν στο παρκέ και να προσφέρουν θέαμα στους φιλάθλους τους. Ο Σπανούλης έβρισκε διαδρόμους και είτε έδινε ασίστ, είτε σκόραρε, καθώς οι Ισπανοί είχαν επιλέξει άμυνα που τραβούσε μακριά από το καλάθι τους ψηλούς τους. Έτσι, το προβάδισμα στο σκορ διατηρούταν.

Παράλληλα, επέλεγαν να επιτίθενται μόνο με τους Κλαβέρ, Γιαβτόκας και Σαβάνοβιτς, κάτι που τους έκανε προβλέψιμους. Από το 13ο λεπτό και μετά, το ματς εξελίχθηκε σε «μονομαχία» του Νεστέροβιτς με τον Γιαβτόκας στην επίθεση (24-20, 26-20, 30-20.), ενώ οι γηπεδούχοι βρήκαν την ευκαιρία να σημειώσουν 9 συνεχόμενους και «αναπάντητους» πόντους και έκαναν το 33-20 και η διαφορά έφτασε στο +14 στο ημίχρονο (38-24), την ώρα που οι φιλοξενούμενοι είχαν «πιεστεί» και είχαν υποπέσει σε 12 λάθη, σε αντίθεση με τους γηπεδούχους.

Έλεγχος, λάθη και «Τεό»
Παρόλα αυτά, η Πάουερ Ελέκτρικ δε σταμάτησε να «παλεύει» και εκμεταλλεύθηκε ένα διάστημα κάποιων λεπτών που ο Ολυμπιακός χαλάρωσε. Με αιχμή του δόρατος τον Κλαβέρ και τον Λίστσουκ πέτυχε 8 σερί πόντους (38-32), ώσπου ανέλαβε δράση ο Γιάννης Μπουρούσης. Η άμυνα «έσφιξε» και ο διεθνής σέντερ πέτυχε γρήγορα 6 πόντους (46-32, 25΄), τη σκυτάλη πήρε ο Νίλσεν, ο Τεόντοσιτς και ο Νεστέροβιτς, ο οποίος φτάνοντας τους 11 πόντους έκανε το 57-40, εκτοξεύοντας της διαφορά στο +17!

Κι όλα αυτά, γιατί η ομάδα του είχε ανακτήσει τη σοβαρότητα της και σταμάτησε να κάνει εύκολα λάθη. Το γεγονός ότι οι «ερυθρόλευκοι» είχαν επιλέξει τον αργό ρυθμό στο παιχνίδι τους, δυσκόλευε πολύ τη Βαλένθια, που έχει μάθει να. τρέχει. Παράλληλα, ο Κλαβέρ είχε βρει από το 25΄ και μετά τον. μάστορα του στο πρόσωπο του Θοδωρή Παπαλουκά, με τον «Τεό» να του δημιουργεί πολλά προβλήματα με το μαρκάρισμα του και να τον κρατά σε χαμηλά επίπεδα και στο τέταρτο δεκάλεπτο.

Εκτός αυτού όμως, ο διεθνής γκαρντ οργάνωνε πολύ καλά και την επίθεση της ομάδας του, σκόραρε και μοίραζε ασίστ και έπαιζε πικ εν ρολ με τον Νεστέροβιτς, με τον τελευταίο να μην αργεί να φτάσει τους 17 πόντους (67-54, 36΄), «απαντώντας» σε 4 σερί πόντους του Σαβάνοβιτς. Ο Λίστσουκ μιμήθηκε τον συμπαίκτη του (69-57), ο «Kill Bill» έδωσε τις απαντήσεις (70-57, 75-57) και ο Παπαλουκάς ήταν εκείνος που έγραψε το τελικό σκορ (77-62).
Τα δεκάλεπτα: 18-12, 38-24, 57-42, 77-62

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς 8, Νεστέροβιτς 15, Σπανούλης 14(1), Βασιλόπουλος, Μπουρούσης 11, Κέσελι 5(1), Νίλσεν 7, Ερτσεγκ, Τεόντοσιτς 8(2), Χαλπερίν, Λούκας 7(1).
Βαλένθια (Πέσιτς): Κουκ 4, Αουγκοστίν, Κλαβέρ 16, Λίστσουκ 10, Μαρτίνεζ, Πιετρούς, Σαβάνοβιτς 13(1), Ντε Κολό 7(1), Φερνάντεζ, Γιαφτόκας 12.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου