Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Ζαλγκίρις Κάουνας-Ολυμπιακός: 64-71

Έχοντας ως μεγάλο όπλο την πολύ πιεστική άμυνα που έβγαλε εκτός ρυθμού στο ξεκίνημα τη Ζαλγκίρις, ο Ολυμπιακός πέρασε από το Κάουνας και πήρε την πρώτη του νίκη (64-71) στο Top-16.Οι "ερυθρόλευκοι" ουσιαστικά εξασφάλισαν το ροζ φύλλο αγώνα στο πρώτο ημίχρονο, αφού ανάγκασαν σε πάρα πολλά λάθη την ομάδα του Ζούρου που σημείωσε στο δεύτερο δεκάλεπτο μόλις 6 πόντους.



Από εκεί και πέρα δέχθηκαν το ξέσπασμα της Ζαλγκίρις στο δεύτερο μισό της τρίτης περιόδου αλλά και στην τέταρτη (πλησίασε ως τους 3 πόντους), όμως τελικά άντεξαν στην πίεση και έστω με περισσότερο άγχος από όσο αναμενόταν, έφυγαν νικητές από τη Λιθουανία.Έτσι ξεπέρασαν άμεσα την ήττα της πρεμιέρας από την Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ και πλέον έχουν ευκαιρία να κλείσουν θετικά τον πρώτο γύρο της φάσης των "16" αφού υποδέχονται τη Βαλένθια στο ΣΕΦ.


Κορυφαίος από πλευράς Ολυμπιακού ήταν ο Βασίλης Σπανούλης, όχι μόνο για τους 17 πόντους και τις 4 ασίστ του, αλλά και γιατί κράτησε την ομάδα του ζωντανή στο τελευταίο δύσκολο δεκάλεπτο. Ο Τεόντοσιτς ακολούθησε με 13 πόντους, αλλά ήταν πολύ κακός στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ ο Μπουρούσης είχε 11 πόντους. Σημαντικοί για τους "ερυθρόλευκους" και οι Νεστέροβιτς-Γκόρντον που σε κρίσιμα σημεία βοήθησαν την ομάδα τους να φτάσει στο θετικό αποτέλεσμα.



Από πλευράς γηπεδούχων, καλύτερος με διαφορά ήταν ο Μαρτίνας Πόσιους που όχι μόνο έβαλε 17 πόντους, πήρε 6 ριμπάουντ και μοίρασε 4 ασίστ, αλλά οδήγησε τη Ζαλγκίρις στην ανάκαμψη από τα μέσα της τρίτης περίοδου και μετά. Σημαντική συνεισφορά είχε και ο Μαριάνοβιτς που με 12 πόντους και 7 ριμπάουντ, ενώ από 9 πόντους είχαν Καλνιέτις και Ντελινινκάιτις.

Ο αγώνας



Ξεκινώντας με τρεις περιφερειακούς (Τεόντοσιτς, Λούκας, Χαλπερίν) ο Ολυμπιακός κατάφερε να ελέγξει τον ρυθμό και να προηγηθεί με 7-5 στο τρίλεπτο με τον Μπουρούση να ελέγχει απόλυτα τις εναέριες μονομαχίες. Ως τα μισά της περιόδου οι δύο ομάδες εναλλάσσονταν στο προβάδισμα αλλά σ' εκείνο το σημείο οι "πράσινοι" πραγματοποίησαν το ξέσπασμά τους με σερί 7-1 και σε ρόλο ηγέτη τον Ουάτσον.



Προηγήθηκαν για πρώτη φορά με 5 πόντους (16-11) αλλά οι "ερυθρόλευκοι" συνήλθαν άμεσα με τον Σπανούλη να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Η ασφυκτική πίεση στην περιφέρεια οδήγησε την ελληνική ομάδα σ' ένα επιμέρους 0-12 που διαμόρφωσε το 16-23 του πρώτου δεκαλέπτου.


Όπως τελείωσε...



Έχοντας κεκτημένη ταχύτητα από την πρώτη περίοδο ο Ολυμπιακός ανέβασε το σερί του σε 0-16 και πήρε διψήφιο προβάδισμα (16-27) για πρώτη φορά, διατηρώντας τον πολύ καλό ρυθμό στην άμυνα και αξιοποιώντας την υπεροχή του Νεστέροβιτς στην επίθεση.



Ο Ζούρος δοκίμασε τη ζώνη που προβλημάτισε μόνο για λίγο τους Πειραιώτες οι οποίοι με τους Νεστέροβιτς και Σπανούλη έφτασαν για πρώτη φορά στο +12 (20-32 και 22-34). Τραγική ήταν επιθετικά η Ζαλγκίρις (12 λάθη στο ημίχρονο) γεγονός που επέτρεψε στον Ολυμπιακό να ανεβάσει τη διαφορά στους 15 (22-37). Ο Τεόντοσιτς ήταν αυτός που "έγραψε" με εντυπωσιακό τρίποντο το 22-40 του ημιχρόνου το οποίο εξασφάλισε πολύ νωρίς τη νίκη στην ελληνική ομάδα.


Δια χειρός Πόσιους



Ουσιαστική αντίδραση από πλευράς Ζαλγκίρις Κάουνας δεν υπήρξε στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, αφού όσο κι αν πίεσαν δεν μπόρεσαν να βγάλουν εκτός ρυθμού τους παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Συνεχίζοντας την πολύ καλή τους άμυνα και τις σωστές επιλογές στην επίθεση, "ερυθρόλευκοι" προηγήθηκαν με 24 πόντους (26-50).



Μία αναλαμπή του Πόσιους που σκόραρε 7 συνεχόμενους πόντους και μείωσε σε 36-52 αποτέλεσε την αρχή του ξεσπάσματος της Ζαλγκίρις που για ένα τρίλεπτο εγκλώβισε τον Ολυμπιακό και κατάφερε να μειώσει ως τους 11 (43-54) παίζοντας γρήγορο μπάσκετ, πριν ο Έρτσεγκ διαμορφώσει το 43-56 με το οποίο έληξε το δεκάλεπτο, στο οποίο οι γηπεδούχοι σκόραραν παρά έναν όσους πόντους είχαν βάλει σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο.


Ίδρωσε αλλά νίκησε



Ακόμα χειρότερα έγιναν τα πράγματα για τον Ολυμπιακό στην τέταρτη περίοδο, αφού η υπέρ του διαφορά μειώθηκε μετά από πολλή ώρα σε μονοψήφιο νούμερο (48-56), με τον Πόσιους να συνεχίζει ακάθεκτος. Η Ζαλγκίρις δεν σταμάτησε εκεί και εκμεταλλευόμενη τις κάκιστες επιλογές των παικτών του Ολυμπαικού μείωσε 5' πριν τη λήξη στους 6 (54-60).



Όπως σε πολλές περιπτώσεις φέτος, έτσι και στο τελευταίο κρίσιμο τετράλεπτο την κατάσταση στα χέρια του πήρε ο Βασίλης Σπανούλης. Όταν ο Τεόντοσιτς ήταν άφαντος, ο Έλληνας γκαρντ αξιοποίησε στο έπακρο τον Νεστέροβιτς και ξεκόλλησε τον Ολυμπιακό, ενώ όταν ο Καλνιέτις έφερε σε απόσταση αναπνοής την ομάδα του με τρίποντο (61-64), ήταν αυτός που απάντησε με τον ίδιο τρόπο κι έκανε το 61-67 ένα λεπτό πριν τη λήξη.



Ο Πόσιους μείωσε σε 64-67 αλλά ο Τεόντοσιτς ήταν ψύχραιμος από τη γραμμή (64-69), ο Λούκας έκλεψε στη συνέχεια και κάπου εκεί όλα τελείωσαν. Μπορεί ο Βασιλόπουλος να έχασε 2 βολές, αλλά οι Λιθουανοί αστόχησαν και ο Λούκας διαμόρφωσε το τελικό 64-71 στον αιφνιδιασμό.


Τα δεκάλεπτα: 16-23, 22-40, 43-56, 64-71

Οι σκόρερ των δύο ομάδων:


Ζαλγκίρις (Ζούρος): Μπράουν, Τσάπιν 3, Πόσιους 19 (2), Καλνιέτις 7 (1), Ντελινινκάιτις 9 (2), Κλιμαβίτσιους 4, Γιανκούνας 2, Κουζμίνσκας 2, Μιλάνκις, Μαριάνοβιτς 12, Ουάτσον 6, Κόλινς

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς, Νεστέροβιτς 9, Σπανούλης 17 (2), Βασιλόπουλος, Μπουρούσης 11, Κέσελ 3 (1), Μαυροκεφαλίδης 4, Έσρτσεγκ 4, Τεόντοσιτς 13 (3), Χαλπερίν 3, Λούκας 7











πηγή:www.sports24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου