Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Π.Α.Ο.Κ.-Αστέρας Τρίπολης 1-0

Με το 100ο γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στη μεγάλη κατηγορία, ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 1-0 του Αστέρα Τρίπολης στην Τούμπα και διατηρήθηκε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας.O Μάκης Χάβος παρέταξε την ομάδα του με σύστημα 4-2-3-1. Κάτω από την εστία κάθησε ο Χαλκιάς, Σνάουτσνερ στο δεξί και Λίνο στο αριστερό άκρο της άμύνας, ενώ οι Σαβίνι και Τσιρίλο συνέθεσαν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο.
Στην μεσαία γραμμή πήραν θέση οι Πάμπλο Γκαρσία και Τσουκαλάς έχοντας κυρίως ανασταλτικές αρμοδιότητες, με τον Φωτάκη λίγο πιο μπροστά τους, με τους Σαλπιγγίδη (δεξιά), Βιεϊρίνια (αριστερά) να καλύπτουν τις πτέρυγες της επίθεσης και τον Αθανασιάδη να αγωνίζεται στην κορυφή.



Στον αντίποδα, ο Βαγγέλης Βλάχος χρησιμοποίησε σύστημα 4-5-1. Ο Ντεγκρά υπερασπίστηκε την εστία της ομάδας της Τρίπολης, με την αμυντική τετράδα να αποτελείται από τα δεξιά προς τα αριστερά από τους Φυτανίδη, Ορόθκο, Μπαρτολίνι και Ουριμπάρι.



Τα δύο αμυντικά χαφ ήταν οι Μπαστία και Λαδάκης, έχοντας μπροστά τους την τριπλέτα των Φορτούνη, Ουντότζι και Καρέρα, ενώ στην κορυφή χρησιμοποιήθηκε ο Φρανκού.



Πέρα από μία εκτέλεση φάουλ του Φυτανίδη από τα 20 μέτρα που πέρασε ψηλά πάνω από τα δοκάρια, το πρώτο δεκάλεπτο της αναμέτρησης δεν επεφύλασε μεγάλες συγκινήσεις, με τις δύο ομάδες να ανεβάζουν πάντως στροφές αμέσως μετά.



Την αρχή έκανε ο Αστέρας, ο οποίος προσπάθησε να απειλήσει δύο φορές από τα αριστερά με ισάριθμες επικίνδυνες σέντρες του Ουριμπάρι που ανάγκασαν τον Χαλκιά να επέμβει, ενώ η πρώτη καλή ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ ήρθε στο 15' με τον ποιοτικότερο παίκτη του στο φετινό πρωτάθλημα, τον Αντελίνο Βιεϊρίνια.



Ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικός ελίχτηκε εξαιρετικά από τα αριστερά αποφεύγοντας τον Φυτανίδη, αλλά το σουτ που επιχείρησε από αριστερή πλάγια θέση κατέληξε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων.



Η συνέχεια βρήκε τον "Δικέφαλο" να είναι ελαφρά καλύτερο αλλά τον Αστέρα να μην κλείνεται στα καρέ του και να βγαίνει μπροστά με αξιώσεις όποτε του δινόταν η ευκαιρία, με τους γηπεδούχους να έχουν τη δεύτερη μεγάλη στιγμής τους για γκολ στο 26'.



Πρωταγωνιστής σε αυτή τη φάση ήταν ο Φωτάκης, με τον Έλληνα διεθνή μέσο να πιάνει ένα εξαιρετικό σουτ εκτός περιοχής (φημίζεται άλλωστε για τα δυνατά σουτ του) αλλα η μπάλα να περνάει ελάχιστα άουτ από το οριζόντιο δοκάρι του Ντεγκρά.



Λίγο μετά τη συμπλήρωση του ημιώρου (31') ο Χαλκιάς απέκρουσε εντυπωσιακά σουτ του Μπαστία από πλάγια θέση δεξιά εντός περιοχής, ενώ στο 32' ο ΠΑΟΚ κατάφερε να σκοράρει στην τρίτη επικίνδυνη επίσκεψή του στα αντίπαλα καρέ.



Ο Πάμπλο Γκαρσία εκτέλεσε φάουλ από τα αριστερά και ο Σαλπιγγίδης βρέθηκε ανενόχλητος στην καρδιά της άμυνας του Αστέρα, με τον βραχύσωμο φορ να πιάνει τη σκαστή κεφαλιά, και η μπάλα να καταλήγει στο αριστερό "παραθυράκι" του Ντεγκρά.



Το τέταρτο φετινό γκολ του "Σάλπι" ήταν μάλιστα και ιστορικό αφού ήταν το 100ο του στην μεγάλη κατηγορία, με τα 54 τέρματα να είναι με τη φανέλα του ΠΑΟΚ και τα άλλα 46 με αυτή του Παναθηναϊκού, στον οποίο αγωνίστηκε την τελευταία τετραετία.



Μετά το γκολ (το οποίο σημειώθηκε σε μία στιγμή που ο Αστέρας έδειχνε να κρατάει χωρίς τρομερή δυσκολία το μηδέν), ο ρυθμός του αγώνα έπεσε, με τους φιλοξενούμενους να έχουν πάντως δύο αξιοσημείωτες επισκέψεις στα καρέ του Χαλκιά.



Στο 40' ο Φρανκού εκτέλεσε φάουλ από κάλη θέση που μπλόκαρε ο Χαλκιάς και στο 44' η ήταν η σειρά του Μπαστία να κάνει το σουτ, που δεν απείλησε όμως ουσιαστικά τον γκολκίπερ του ΠΑΟΚ.



Σε αντίθεση με το πρώτο μέρος που ήταν ισορροπημένο, ο ΠΑΟΚ εμφανίστηκε σαφώς ανώτερος στο δεύτερο ημίχρονο, με τους παίκτες του Μάκη Χάβουν να έχουν την απόλυτη κυριαρχία και να "σφυροκοπούν" την εστία του Ντεγκρά με στόχο το δεύτερο γκολ που θα "τελείωνε" τον αγώνα.



Ουσιαστικά οι φάσεις διαδέχονταν η μία την άλλη: στο 53' ο Ντεγκρά μπλόκαρε τη κοντινή κεφαλιά του Αθανασιάδη, και δύο λεπτά μετά δεν μπόρεσε να σκοράρει ούτε ο Βιεϊρίνια με ανάποδο ψαλίδι (η μπάλα στην αγκαλιά του Ντεγκρά) ούτε ο Αθανασιάδης με σουτ μέσα από την περιοχή (η μπάλα άουτ).



Στο 57' η άμυνα των φιλοξενουμένων τα... χρειάστηκε δις, αρχικά στο συρτό σουτ του Αθανασιάδη (μπλόκαρε ο Ντεγκρά) και κατόπιν στο σουτ του Σαλπιγγίδη που έστειλε τη μπάλα άουτ, ενώ στο 58' ο γκολκίπερ του Αστέρα λειτούργησε και πάλι θετικά σε νέο σουτ του Σαλπιγγίδη.



Στο 62' ο ΠΑΟΚ έχασε σπουδαία ευκαιρία να κάνει δύο τα τέρματά του, με το σουτ στην κίνηση του Τσιρίλο να αποκρούεται εντυπωσιακά με γροθιές από τον Ντεγκρά, με τη φάση αυτή να κλείνει ουσιαστικά τον χορό των ευκαιριών των γηπεδούχων.



Και αυτό γιατί ο ρυθμός του αγώνα έπεσε σημαντικά μετά το 65', με τον "Δικέφαλο" να εξακολουθεί ωστόσο να έχει τον έλεγχο και τον Βαγγέλη Βλάχο να προσπαθεί να αλλάξει την μέτρια εικόνα της ομάδας του στην επανάληψη κάνοντας και τις τρεις αλλαγές που δικαιούτο μέχρι το 80' (Τσαμπούρης αντί Καρέρα στο 64', Ροζέριο αντί Λαδάκη στο 73 και Μπακασέτας αντί Ουντότζι στο 79').



Στο τελευταίο πεντάλεπτο αμφότερες οι ομάδες είχαν από μία καλή στιγμή για γκολ: στο 87' ο Αστέρας έχασε την ευκαιρία για ισοφάριση με την κεφαλιά του Φυτανίδη μέσα από την περιοχή που μπλόκαρε ο Χαλκιάς, ενώ στο 90' ο νεαρός μέσος του ΠΑΟΚ Τσουκαλάς επιχείρησε ψηλοκρεμαστό σουτ με στόχο το 2-0 αλλά βρήκε τον Ντεγκρά σε ετοιμότητα.



Στα τρία λεπτά των καθυστερήσεων δεν άλλαξε κάτι, με τον ΠΑΟΚ να κρατάει το 1-0 και να παίρνει μία δίκαιη νίκη, που ήταν η πρώτη του στον δεύτερο γύρο και η πρώτη μετά από δύο συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα κόντρα σε Κέρκυρα και Πανσερραϊκό.










πηγή:www.sports24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου