Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ 86-69

O Ολυμπιακός συνέτριψε την Μπάμπεργκ 86-69 και έμεινε μόνος πρώτος στην κορυφή του ομίλου.

Με τον Σπανούλη (16π.) να κόβει και να... ράβει, τον Παπαλουκά (10π.) να δίνει το έναυσμα στο κρίσιμο δεύτερο δεκάλεπτο, τον Μπουρούση (12π.) να βάζει stop στους αντιπάλους του και να παίρνει τη σκυτάλη στο σκοράρισμα από τον Μαυροκεφαλίδη (16π.) και τον Παπανικολάου (12π.) να ξεσηκώνει με εύστοχα τρίποντα, ο Ολυμπιακός ευχαρίστησε τους φιλάθλους του στο ΣΕΦ στην 7η αγωνιστική της Ευρωλίγκα.

Η ομαδική δουλειά των παικτών του Ίβκοβιτς δεν ήταν δυνατόν να μη φέρει τη νίκη επί της Μπάμπεργκ, όπως και έγινε. Επικράτησαν με 86-69 και έφτασαν τις 19 σερί εντός έδρας νίκες στη διοργάνωση και όχι μόνο διατηρήθηκαν στην κορυφή του δεύτερου ομίλου, αλλά από απόψε την απολαμβάνουν μόνοι τους λόγω της ήττας της Ρεάλ προ ολίγου στη Μάλαγα από την Ουνικάχα με 71-75.

Η πολύ καλή άμυνα τους και οι σωστές επιλογές τους στην επίθεση τους διατήρησαν στην κορυφή του δεύτερου ομίλου, καθώς το κακό πρώτο δεκάλεπτο δεν τους κόστισε. Σε όλη τη διάρκεια του, οι "ερυθρόλευκοι" έψαχναν το ρυθμό, αλλά δεν τον έβρισκαν. Εξ ου και τα "φάλτσα" σουτ τους στις προσπάθειες τους για τρίποντα (1/8).

Βέβαια, αυτοί οι δύο παράγοντες τους επηρέασαν σε σημείο που έβλεπαν την πλάτη των Γερμανών στο σκορ καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου. Ο Σπανούλης εκμεταλλευόμενος τις αλλαγές στα μαρκαρίσματα πάνω του είχε το πλεονέκτημα όμως, και διατηρούσε τη διαφορά σε χαμηλά επίπεδα, με συμπαραστάτη τον Κέσελι, την ώρα που οι αντίπαλοι τους στηρίζονταν κυρίως στον πανύψηλο Πλάις και στον Γκαβέλ (18-18 α' δεκ.).

Οι οδηγίες του "Ντούντα" ήταν... σοφές πάντως, καθώς ο Σέρβος κόουτς είχε το καθαρό μυαλό που έλειπε από τους παίκτες του, τους οποίους είχε μπλοκάρει το κακό ξεκίνημα τους. Τους είπε να εκμεταλλευθούν τα miss match με τους αντιπάλους τους -λόγω των πολλών αλλαγών των τελευταίων- να σφίξουν την άμυνα τους (όπως έκανε ο Μπουρούσης πάνω στον επικίνδυνο Χάινς, που "σκότωσε" τον Ολυμπιακό στο πρώτο ματς) και να μεταφέρουν το παιχνίδι κοντά στο καλάθι. Όταν εφάρμοσαν τα όσα τους είπε, η πλάστιγγα έγειρε υπέρ τους και με ένα σερί 12-1 σε 4' έκαναν το 26-19 (από το 14-18, 8').

Ο Παπαλουκάς οργάνωνε και σκόραρε, βρίσκοντας διαδρόμους στην αντίπαλη άμυνα, ο Μπουρούσης έκοβε και ο Μαυροκεφαλίδης είχε πάρει. αέρα, με τον πρώτο και τον τελευταίο να πετυχαίνουν τους 20 (10-10) από τους 30 πόντους του Ολυμπιακού στο δεκάλεπτο. Ο Κρις Φλέμινγκ οδηγούσε τους παίκτες του να τροφοδοτούν τον Πλάις (έκλεισε το ημίχρονο με 11π.), αλλά οι Πειραιώτες είχαν το πάνω χέρι και πήγαν στα αποδυτήρια προηγούμενοι 48-34.

Με ένα σερί 9-0 στο σκορ ο Ολυμπιακός έκανε το 52-34 (η μεγαλύτερη διαφορά ως τότε), ενώ η Μπάμπεργκ έκανε 3' να πετύχει καλάθι. Από εκεί και πέρα όμως, ο Κάιλ Χάινς εκμεταλλευόμενος την απουσία του Μπουρούση, που έπαιρνε ανάσες στον πάγκο και την παρουσία του αργού Νεστέροβιτς, αντεπιτέθηκε και τη βοήθησε να πλησιάσει στο σκορ (56-42, με 9π. σε 4').

Παράλληλα, οι συμπαίκτες του εκμεταλλεύθηκαν και ενάμιση λεπτό χαλάρωσης των γηπεδούχων και μείωσαν στους 11π. (58-47, 26.40'). Μόνο που οι τελευταίοι αφυπνίστηκαν, οδήγησαν τον Πλάις στο 4ο φάουλ του αμέσως μετά και τελικά έκλεισαν την τρίτη περίοδο προηγούμενοι με 66-51.

Το τελευταίο δεκάλεπτο ήταν ουσιαστικά τυπική διαδικασία, καθότι η Μπάμπεργκ δεν είχε τις λύσεις απέναντι στον Ολυμπιακό που ρόλαρε πια. Μάλιστα, ο Μπουρούσης και ο Παπανικολάου (ιδίως ο τελευταίος) είχαν... πάρει φωτιά. Η διαφορά στο σκορ μόνο αυξανόταν -παρά τις προσπάθειες των Πλέις (16π.) και Χαινς (15π.) και το τελικό αποτέλεσμα ήρθε άκρως φυσιολογικά.


Τα δεκάλεπτα: 18-18, 48-34, 66-51, 86-69
Διαιτητές: Τσέρεμπουκ (Ιταλία), Ζάστσουκ (Ουκρανία), Μάριτσιτς (Σερβία)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς 10, Νεστέροβιτς 4, Σπανούλης 16 (1), Μπουρούσης 12, Κέσελι 5 (1), Μαυροκεφαλίδης 16, Νίλσεν 6, Παπανικολάου 12 (3), Τεόντοσιτς 3 (1), Λούκας 2
ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ (Κρις Φλέμινγκ): Γκόλντσμπερι 6, Τέρι 2, Σουπούτ 2, Τάντα, Πλαϊς 16 (2), Ρόμπερτς 13, Τζέικομπσεν 9 (2), Γκαβέλ 6, Χάινς 15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου