Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 0-3

Το Ολυμπιακό Στάδιο έχει φιλοξενήσει εκτός από αγώνες ποδοσφαίρου, στίβου και συναυλίες, φιέστες. Ταχυδακτυλουργικό σόου όμως ποτέ. Αυτό μέχρι απόψε που στο τερέν του μπήκαν οι άσοι της Μπαρτσελόνα. Δίνοντας μια εντυπωσιακή παράσταση οι Καταλανοί νίκησαν 3-0 τον Παναθηναϊκό μπροστά σε 60.000 κόσμο, ο οποίος δεν σταμάτησε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα να τραγουδά για την ομάδα του.

Με την ήττα αυτή οι "πράσινοι" έχασαν κάθε ελπίδα για να συνεχίσουν φέτος στην Ευρώπη, καθώς μια αγωνιστική πριν από το τέλος της φάσης των ομίλων, έχουν καθηλωθεί στην τελευταία θέση, πολύ μακριά από την 3η Ρούμπιν Καζάν. Η αλήθεια είναι ο Παναθηναϊκός το πάλεψε όσο μπορούσε το ματς με την Μπαρτσελόνα αλλά ήταν αδύνατο να αποφύγει την ήττα, παρά το γεγονός ότι δεν έκανε τα λάθη του "Καμπ Νου".

Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα είχε δηλώσει πως η Μπάρτσα είναι ο τέλειος αντίπαλος για να κάνει το ντεμπούτο του στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Με την έννοια ότι θα μπορούσε να δει τις πραγματικές δυνατότητες των παικτών του. Πιο ασφαλή συμπεράσματα δεν θα μπορούσε να βγάλει, από αυτά που έβγαλε στο αποψινό παιχνίδι. Αλλά και οι ίδιοι οι "πράσινοι" θα έμαθαν πολλά από αυτή την αναμέτρηση. Έστω αν δεν τα κατάλαβαν όλα...

Tα πλάνα των προπονητώνΈχοντας μόλις τρεις μέρες στην ομάδα ο Ζεσουάλδο Φερέιρα δεν είχε περιθώρια για πολλές αλλαγές. Διατήρησε το 4-2-3-1, που λάνσαρε ο Τεν Κάτε και εφάρμοσε ο Νιόπλιας. Στο κέντρο της άμυνας επανέφερε τον Καντέ δίπλα στον Μπουμπσόνγκ, κάνοντας τον Κατσουράνη ζευγάρι με τον Ζιλμπέρτο στη μεσαία γραμμή. Στις πτέρυγες χρησιμοποίησε Έλληνες. Τους Βύντρα, Σπυρόπουλο στα μετόπισθεν, τους Μαρίνο, Χριστοδουλόπουλο στα χαφ. Για στήριγμα και τροφοδότη του Σισέ επέλεξε τον Λουίς Γκαρσία.

Ενόψει του classicο, του ντέρμπι με την Ρεάλ, που θα γίνει την Δευτέρα, ο Πεπ Γκουαρντιόλα προτίμησε να δώσει μερικές ανάσες στους Αμπιντάλ και Μπουσκέτς. Στη θέση τους έβαλε τους Αντριάνο και Μαστσεράνο αντίστοιχα. Όλα τα υπόλοιπα χαρτιά του τα έριξε στο χορτάρι του ΟΑΚΑ. Και Πικέ, Πουγιόλ στον "θώρακα" της αμυντικής του γραμμής, και Ντάνι Aλβες στην δεξιά πλευρά. Δίπλα στον Μαστσεράνο στα χαφ, παρέταξε τους "διόσκουρους" Τσάβι και Ινιέστα ενώ στην επίθεση τους τρεις άσους του: Μέσι, Πέδρο, Βίγια.

Το ματς ξεκίνησε με ένα ατελείωτο πάσινγκ-γκέιμ από τους παίκτες της Μπαρτσελόνα και ένα εξίσου ατελείωτο μπιζάρισμα από τους 60.000 φίλους του Παναθηναϊκού. Από τα πρώτα λεπτά έγινα αντιληπτοί οι προσανατολισμοί των δυο ομάδων. Η Μπαρτσελόνα να μοιράσει την μπάλα σε όλους τους παίκτες της ενώ ο Παναθηναϊκός να έχει όλους τους παίκτες του πίσω από τη μπάλα. Ο Φερέιρα επέλεξε ως βασικό χώρο άμυνας μια λωρίδα του γηπέδου, 20 περίπου μέτρα έξω από την περιοχή του Τζόρβα. Καθώς μέσα σε τόσο μικρό χώρο έτρεχαν 10 πράσινοι, οι "μπλαουγκράνα" δυσκολεύονταν να δρουν διαδρόμους προς το τέρμα. Κι ας είχαν κατοχή 71%...

Το επιθετικό πλάνο του Φερέιρα ήταν πολύ απλό. Αποσκοπούσε στο να κερδηθεί η μπάλα και να ξαμοληθεί στο άδειο γήπεδο ο Σισέ. Τον Γάλλο "έψαχνε" μονίμως ο Γκαρσία αλλά την καλή μπαλιά την πήρε από τον Χριστοδουλόπουλο στο 19'. Ωστόσο δεν κατάφερε να την αξιοποιήσει παρόλο που έφτασε απέναντι στον γκολκίπερ κυρίως γιατί ο Βαλντές δεν βιάστηκε να επιχειρήσει έξοδο αλλά τον περίμενε να σουτάρει. Η φάση αυτή ξεσήκωσε την "εξέδρα" και έδωσε φτερά στα πόδια των πρωταθλητών Ελλάδας. Δυστυχώς γι αυτούς, μια στιγμιαία αδράνεια των Σπυρόπουλου, Χριστοδουλόπουλου έδωσε την ευκαιρία στους Πέδρο, Αλβες ν' αλλάξουν αστραπιαία τη μπάλα και ο πρώτος να εκτελέσει τον Τζόρβα (0-1).

Σόου ΜέσιΜετά το γκολ οι παίκτες της Μπαρτσελόνα "κατέβασαν ταχύτητα" για λίγα λεπτά αλλά στο τελευταίο 5λεπτο ξαναβρήκαν τους αυτοματισμούς τους κι έφτασαν δυο φορές κοντά στο γκολ με τους Βίγια (41'), Πέδρο (44'). Όμως και στις δυο περιπτώσεις ο Τζόρβας αντέδρασε γρήγορα. Το ημίχρονο έκλεισε με το χάι-λάιτ του αγώνα. Το σόλο του Μέσι, ο οποίος πέρασε από δυο φορές (!) τους Χριστοδουλόπουλο, Σπυρόπουλο μέσα σε λίγα τετραγωνικά αφήνοντας με το στόμα ανοιχτό την εξέδρα.

Στην ανάπαυλα ο Φερέιρα, θέλοντας πιο "φρέσκα" πόδια, αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Μαρίνο με τον Δημούτσο και να ανεβάσει την ομάδα λίγο πιο ψηλά. Η σκέψη ήταν καλή αλλά τα πόδια των παικτών του δεν υπάκουαν. Του Χριστοδουλόπουλου πάντως δούλεψαν πολύ καλά στο 51' όταν απέφυγε τον Μαστσεράνο και έβγαλε τον Σισέ μόνο στον κενό χώρο. Όμως ο βοηθός διαιτητή τον σταμάτησε υποδεικνύοντάς τον (στο τσάκ) σε θέση οφσάιντ. Στο αμέσως επόμενο λεπτό η Μπάρτσα έδειξε για πρώτη φορά στο β 45λεπτο τα δόντια της αλλά το σουτ του Αντριάνο βρήκε σε ετοιμότητα τον Τζόρβα.

"Ρεάλ, Ρεάλ"Ο ρυθμός προοδευτικά έπεσε. Τόσο πολύ που αποκοίμισε τους "πράσινους", οι οποίοι στο 62' δεν κατάλαβαν πως οι Ινιέστα, Αντριάνο, Μέσι συνδυάστηκαν για να στείλει ο τελευταίος τη μπάλα στα. μπαλωμένα, λίγο πριν από τη "σέντρα" δίχτυα (0-2). Στο σημείο αυτό ο Παναθηναϊκός πέταξε "λευκή πετσέτα". Ο Φερέιρα σκεπτόμενος το επόμενο ματς ξεκούρασε στον Γκαρσία με τον Πετρόπουλο και τον Κατσουράνη με τον Πλεσί. Την ίδια ώρα οι οπαδοί του Παναθηναϊκού για να πικάρουν την Μπαρτσελόνα φώναζαν "Ρεάλ-Ρεάλ". Το σύνθημα δεν ακούστηκε καλά στα αυτιά του Μέσι και της παρέας του, που στο 69' "έκρυψαν" ξανά τη μπάλα για να την εμφανίσουν δευτερόλεπτα αργότερα στη... σέντρα (0-3).


Γύρω στο 80' εμφανίστηκε στο γήπεδο κι ένας. σωσίας του Τζίμι Τζαμπ αναγκάζοντας τον Ιταλό διαιτητή να διακόψει προσωρινά το ματς.



πηγή:www.novasports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου