Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΡΟΝΑΛΝΤΟ


Ο Ρονάλντο (Ronaldo Luiz Nazario de Lima) είναι διάσημος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής, πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Είναι γνωστός με το προσωνύμιο "Φαινόμενο". Γεννήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου του 1976. Στις 15 Σεπτεμβρίου 2004 συμπλήρωσε τις 500 συμμετοχές στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Την ίδια χρονιά, ο Πελέ τον ονόμασε ως έναν από τους 125 σημαντικότερους εν ζωή ποδοσφαιριστές στον κόσμο.
Το 2000 ανέλαβε και φιλανθρωπικό έργο, καθώς έγινε Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως από τα Ηνωμένα Έθνη. Ο Ρονάλντο ήταν από τους πιο επικίνδυνους επιθετικούς κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1990 καθώς και στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Κέρδισε την πρώτη του Χρυσή Μπάλα,δηλαδή το βραβείο του καλύτερου ποδοσφαιριστή στην Ευρώπη,το 1997. Δεύτερος εκείνη την χρονιά ήταν ο Μιγιάτοβιτς και τρίτος ο Ζιντάν. Ο Ρονάλντο κέρδισε και πάλι το βραβείο αυτό το 2002 μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την εθνική ομάδα της Βραζιλίας. Μάλιστα,έχει κατακτήσει τρεις φορές το βραβείο του καλύτερου ποδοσφαιριστή της χρονιάς που απονέμεται απο την Φίφα(Fifa World player of the year),κάτι που έχει καταφέρει μόνο ο Ζινεντίν Ζιντάν. Το 2007 ο Ρονάλντο συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη εντεκάδα όλων των εποχών απο το περιοδικό France Football. Το 2010,στην ψηφοφορία που διεξήχθη απο την ιστοσελίδα Goal.com για τον καλύτερο ποδοσφαιριστή της δεκαετίας,ο Ρονάλντο ήταν πρώτος στις προτιμήσεις συγκεντρώνοντας το 43.63% των ψήφων. Επίσης,στην ίδια ψηφοφορία,επιλέχθηκε ως επιθετικός στην καλύτερη εντεκάδα της δεκαετίας. Με την εθνικη ομάδα της Βραζιλίας ο Ρονάλντο αγωνίστηκε σε 97 επίσημα ματς σκοράροντας 62 γκολ.
Ο Ρονάλντο σε όλη του την καριέρα αγωνίστηκε ως επιθετικός. Έγινε γνωστός χάρη στην απίστευτη ικανότητα του να σκοράρει με χαρακτηριστική ευκολία. Δεν αποτελούσε όμως έναν απλό επιθετικό. Διέθετε γνωρίσματα που αρκούσαν για να θεωρηθεί ως ένας από τους καλύτερους σέντερ φορ που έχουν παίξει ποδόσφαιρο. Ήταν απίστευτα ταχύς με γερό κορμί,ένας φανταστικός συνδυασμός για επιθετικό. Η ικανότητα του να σκοράρει εκμεταλλευόμενος παράλληλα την εξαιρετική τεχνική του κατάρτιση,του επέτρεψε να συνυφαίνει το θέαμα με την ουσία,γι'αυτό άλλωστε αγαπήθηκε πολύ από τους οπαδούς του ποδοσφαίρου γενικότερα και όχι μόνο των ομάδων στις οποίες αγωνίστηκε. Ήταν για την εποχή του ο απόλυτος επιθετικός,ένα δύσκολο πράγματι επίτευγμα,αν αναλογιστεί κανείς και τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζοταν εκείνη την περίοδο:Ραούλ,Ντελ Πιέρο,Ανρί,Βιέρι,Μπατιστούτα,Ινζάγκι και πολλοί άλλοι. Το φαινόμενο όμως κατάφερε να τους ξεπεράσει όλους καθώς τα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών που προαναφέρθηκαν συγκεντρώνονταν όλα στο Ρονάλντο. Διέθετε τα τελειώματα του Ραούλ,την ντρίπλα και τεχνική του Ντελ Πιέρο,την ταχύτητα του Ανρί,τη δύναμη του Βιέρι,το σουτ του Μπατιστούτα και την ευφυία του Ινζάγκι μπροστά στο τέρμα. Ακόμη και μεγάλοι επιθετικοί του ποδοσφαίρου που έμειναν στην ιστορία για τις επιδόσεις τους,δεν συνδύαζαν όλες αυτές τις δεξότητες του Ρονάλντο. Για παράδειγμα, ο Πελε δεν ήταν τόσο γρήγορος, ο Βαν Μπάστεν δεν ήταν κι' ο καλύτερος ντριμπλέρ,ενώ ο Πάολο Ρόσι δεν είχε τέτοιο σουτ. Τέλος, η σήμα κατατεθέν ντρίπλα του Ρονάλντο ήταν η πενταλάδα,δηλαδη το συνεχες περασμα του ποδιού πάνω απ'τη μπάλα και οι διαρκείς προσποιήσεις. Ο όρος αυτός μεταφράζεται στα αγγλικά ως the stepovers.

Πρώτα χρόνια

H πρώτη επίσημη εμφάνιση του «φαινόμενου» έγινε τον Mάιο του 1993, με τη φανέλα της Kρουζέιρο. Με την ομάδα αυτή το 1993 σκόραρε 12 γκολ σε 14 εμφανίσεις και την οδήγησε στην κατάκτηση του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος.


1994-1996:Αιντχόφεν

Ο Ρονάλντο πήρε μεταγραφή στην ολλανδική Αιντχόφεν το 1994. Την ίδια χρονιά σκόραρε 42 γκολ σε 46 αγώνες πρωταθλήματος κι'έφτασε συνολικά τα 54 γκολ σε 57 επίσημες εμφανίσεις. Το 1995 ανακυρήχθηκε πρώτος σκόρερ του ολλανδικού πρωταθλήματος,ενώ το 1996 κέρδισε το κύπελλο Ολλανδίας με την ομάδα του.


1996-1997:Μπαρτσελόνα

Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του Ρονάλντο με την Αιντχόφεν κινητοποίησαν διάφορους συλλόγους για την απόκτηση του κι'έγιναν αιτία της μεταγραφής του στην ισπανική Μπαρτσελόνα το 1996,της οποίας προπονητής ήταν τότε ο Σερ Μπόμπι Ρόμπσον,που διέκρινε το απίστευτο ταλέντο του μικρού Βραζιλιάνου. Την χρονιά αυτή ο Ρονάλντο σκόραρε με τη φανέλα της Μπάρτσα 47 γκολ σε 49 εμφανίσεις σ'όλες τις διοργανώσεις,ένα επίτευγμα καταπληκτικό,δεδομένης της ηλικίας του(20 χρονων τότε). Οδήγησε την Μπαρτσελόνα στην κατάκτηση του κυπέλλου Ουέφα,όπου στον τελικό σκόραρε το νικητήριο γκολ με πέναλτι.Επιπλέον,κατέκτησε το κύπελλο Ισπανίας και το ισπανικό Σούπερ Καπ. Το 1997 ανακυρήχθηκε πρώτος σκόρερ του ισπανικού πρωταθλήματος με 34 γκολ σε 37 εμφανίσεις. Μέχρι την σεζόν 2008-2009 ο Ρονάλντο παρέμεινε ο τελευταίος παίχτης που είχε σκοράρει πανω από 30 γκολ στο ισπανικό πρωτάθλημα.Τέλος,στην ηλικία των 20,το φαινόμενο έγινε ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής που κατακτά τοFifa World player of the year,ενώ το 1996 ήρθε δεύτερος στην ψηφοφορία για το βραβείο της Χρυσής Μπάλας.


1997-2002:Ίντερ

Το 1997 πήρε μεταγραφή στην ιταλική Ίντερ,την οποία βοήθησε την ίδια χρονία να κατακτήσει το κύπελλο Ουέφα,στου οποίου τον τελικό σκόραρε το τρίτο γκολ μετά απο εκπληκτική προσποίηση στον αντίπαλο τερματοφύλακα. Από την πρώτη του χρονιά κιόλας, ο Ρονάλντο προσαρμόστηκε εύκολα στο ιταλικό παιχνίδι,καθώς βγήκε δεύτερος σκόρερ. Η Seria A είναι ασφαλώς ένα σκληρότερο πρωτάθλημα και πιο αργό σε ρυθμό από την Primera Division,όμως ο Βραζιλιάνος δεν αντιμετώπισε προβλήματα. Την περίοδο εκείνη άρχισε να ολοκληρώνει τον τρόπο παιχνιδιού του και να μετατρέπεται σταδιακά στον απόλυτο σέντερ φορ. Ξεκίνησε να μοιράζει αρκετές ασίστ,εκτελούσε τα πέναλτι και είχε μεγάλη ευστοχία στις απευθείας εκτελέσεις φάουλ. Στο τέλος της χρονιάς έγινε αρχηγός της ομάδας,ενώ αξίζει να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Μιλάνο,σκόραρε μερικά γκολ απέναντι στη μισητή αντίπαλο Μίλαν. Το 1997 κέρδισε για δεύτερη φορά το Fifa world player of the year καθώς και για πρώτη φορά την Χρυσή Μπάλα. Το 1998 μετά τη λήξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου( κατάκτηση του τροπαίου από την Γαλλία κόντρα στη Βραζιλία στον τελικό),τερμάτισε δεύτερος όσον αφορά το βραβείο Fifa world player of the year και τρίτος στη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νικητή της Χρυσής Μπάλας.
Στις 21 Νοεμβρίου 1999,κατά την διάρκεια του αγώνα πρωταθλήματος κόντρα στη Λέτσε ο Ρονάλντο τραυματίστηκε και οι ιατρικές εξετάσεις επιβεβαίωσαν πως είχε υποστεί ρήξη του τένοντα. Επέστρεψε στα γήπεδα στις 12 Απριλίου του 2000,αγωνιζόμενος μόνο για 7 λεπτά στον τελικό του κυπέλλου Ιταλίς απέναντι στη Λάτσιο,δυστυχώς όμως υραυματίστηκε και πάλι. Έπειτα απο δύο εγχειρίσεις και πολλά πραγράμματα θεραπείας ο Ρονάλντο επέστρεψε και πάλι στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002,οδηγώντας σχεδόν μόνος του την Βραζιλία στην κατάκτηση του πέμπτου της τροπαίου. Απέδειξε έτσι πως ήταν αποφασισμένος να γίνει ξανά το νούμερο ένα σ'ολόκληρο τον πλανήτη. Γι'αυτο άλλωστε του αποδόθηκε και ο χαρακτηρισμόςφαινόμενο,χάρη δηλαδή στην επιμονή που επέδειξε και στη θέληση του να παίξει ποδόσφαιρο για άλλη μια φορά. Αργότερα,το 2002,κέρδισε για τρίτη φορά το Fifa world player of the year καθώς και την δεύτερη του Χρυσή Μπάλα. Με την Ίντερ έπαιξε σε 99 αγώνες και σκόραρε 59 γκολ.


2002-2007:Ρεάλ Μαδρίτης

Μετά την εντυπωσιακή επιστροφή του Ρονάλντο στο Μουντιάλ του 2002,η ισπανική Ρεάλ έσπευσε να τον κάνει δικό της,αποσπώντας την υπογραφή του. Από την πρώτη κιόλας μέρα της ανακοίνωσης της μετακίνησης του Ρονάλντο στη Ρεάλ,πουλήθηκαν εκκατομύρια φανέλες με το όνομα του. Την πρώτη του σεζόν ο Ρονάλντο σκόραρε 23 φορές στο πρωτάθλημα,ενώ κατέκτησε και το διηπειρωτικό κύπελλο. Το 2003 κέρδισε το ισπανικο πρωτάθλημα και το ισπανικό σούπερ καπ. Την ίδια χρονιά,στα προημιτελικά του Uefa Champions League απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ,πραγματοποιήσε ενα εντυπωσιακό χατ-τρικ μέσα στο Ολντ Τράφορντ αποκλείοντας την αγγλικα ομάδα. Στα τέλη όμως της σεζόν 2003-2004 τραυματίστε και πάλι και δεν κατάφερε να πρωταγωνιστήσει. Το 2006 μετά την απόκτηση του Βαν Νιστελνροι ο Ρονάλντο σταμάτησε να παίζει βασικός λόγω της κακής φυσικής του κατάστασης αλλα και εξαιτίας του γεγονότος ότι θεωρήθηκε υπέρβαρος,καθώς είχε ξεπεράσει τα 85 κιλά. Τέλος,πρέπει να τονιστεί οτι το φαινόμενο κατάφερε,κατά την διάρκεια της παραμονής του στη Ρεάλ,να σκοράρει απέναντι στους μεγαλύτερους αντιπάλους,όπως η Μπαρτσελόνα και η Ατλέτικο.


Παγκόσμιο Κύπελλο

Ο Ρονάλντο έλαβε μέρος με επιτυχία στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας, το 2006.Ιστορική σημασία έχει το γκολ που σημείωσε στο 5ο λεπτό του αγώνα Βραζιλία-Γκάνα για τους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στις 27 Ιουνίου 2006. Χάρη σε αυτό, το «φαινόμενο» έγινε ο πρώτος σκόρερ στα 76 χρόνια ζωής του Παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς έφτασε τα 15, ένα περισσότερο από τον Γκερντ Μίλερ, ο οποίος είχε σκοράρει σε δύο διοργανώσεις, το 1970 και το 1974, ενώ τα 15 γκολ του Ρονάλντο «μοιράζονται» σε τρεις: 4 το 1998, 8 το 2002 και 3 το 2006.
Ο Βραζιλιάνος ήταν στην αποστολή και το 1994, πριν ακόμη κλείσει τα 18, όμως δεν έπαιξε σε κανέναν αγώνα. Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, πως και τα τρία τέρματα που έχει σημειώσει ο Ρονάλντο στο Μουντιάλ της Γερμανίας, επιτεύχθηκαν στο ίδιο γήπεδο, το «Βέστφαλεν» του Ντόρτμουντ.
Εκεί διεξήχθη στις 22 Ιουνίου 2006 και η αναμέτρηση της Βραζιλίας με την Ιαπωνία με τη Σελεσάο να επικρατεί 4-1 και τον 29χρονο Ρονάλντο να σκοράρει δις. Στις 30 Ιανουαρίου του 2007, ο Ρονάλντο υπέγραψε στην Μίλαν για 7 εκατομμύρια ευρώ. Στις 9 Δεκεμβρίου του 2008, ο Ρονάλντο υπέγραψε ετήσιο συμβόλαιο με τη βραζιλιάνικη ομάδα Κορίνθιανς.
Πέρα όμως από την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1994 και το 2002,ο Ρονάλντο θα μπορούσε να είχε επαναλάβει τον θρίαμβο του 1994 στο Μουντιάλ το 1998. Δεν φάνταζε τόσο αδύνατο καθώς η Βραζιλία είχε βρεθεί για δεύτερη συνεχόμενη φορά στον τελικό,αυτή τη φορά με την Γαλλία και τον τότε ηγέτη της,Ζινεντίν Ζιντάν. Όλα τα βλέμματα είχαν στραφεί πάνω στον Ρονάλντο και ολόκληρος ο ποδοσφαιρικός κόσμος ήταν πεπεισμένος πως ο Βραζιλιάνος θα κατάφερνε να ξεπεράσει στην απόδοση τον αργότερα συμπαίχτη του στη Ρεάλ Μαδρίτης Ζιντάν. Δυστυχώς όμως ο τελικός επισκιάστηκε από την αρνητική παρουσία του Ρονάλντο κι'όχι από τις λαμπρές του ικανότητες. Λίγες ώρες λοιπόν πριν τον τελικό ο Ρονάλντο υπέστη επιληπτική κρίση και όταν επανήλθε το σώμα του παρουσίαζε νευρικούς κλονισμούς και σπασμούς. Ο Ρομπέρτο Κάρλος κάλεσε αμέσως τους γιατρούς και ο Ρονάλντο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Πολλοί θεώρησαν ως αιτία την ερωτική ζωή του Ρονάλντο,όμως το μόνο σίγουρο είναι πως ο Βραζιλιάνος,παρά το γεγονός ότι ήταν τόσο νέος, είχε φορτωθεί όλη την ομάδα πάνω του και ήταν τρομαγμένος και ίσως σ'αυτό οφείλεται αυτή η κρίση άγχους. Άλλωστε μόλις η ιστορία βγήκε στο φως της δημοσιότητας όλοι άρχισαν ν'αναρωτιούνται αν η Βραζιλία ήταν ικανή να κατακτήσει το τρόπαιο χωρίς τον Ρονάλντο. Αν και στο φύλλο αγώνος ο Εντμούντο ήταν αυτός που αναγράφηκε στο αρχικό σχήμα, ο Ρονάλντο ζήτησε λίγο πριν τον τελικό ν'αγωνιστεί. Δεν ήταν όμως πνευματικά έτοιμος,βρισκόνταν θα έλεγε κανείς εκτός τόπου και χρόνου. Μάλιστα,η κατάσταση χειροτέρευσε μετά από μια σύγκρουση με τον Γάλλο τερματοφύλακα Φαμπιάν Μπαρτέζ κατά την διάρκεια του τελικού. Έτσι,οι Γάλλοι εκμεταλλεύτηκαν άριστα τους σοκαρισμένους Βραζιλιάνους(γιατί η περίπτωση του Ρονάλντο επηρέασε όλη την ομάδα) και κατέκτησαν το τρόπαιο νικώντας τους αντιπάλους τους με 3-0. Ένα όμως είναι σίγουρο:αν ο Ρονάλντο απέδιδε όπως μέχρι τότε τον είχε συνηθίσει ν'αποδίδει ο ποδοσφαιρικός κόσμος,ο τελικός θα είχε εξελιχθεί διαφορετικά.


Τραυματισμός 2008

Ο Ρονάλντο υπέστη τραυματισμό το 2008 έπειτα από σύγκρουση με άλλο παίκτη, σε αγώνα της Μίλαν με το Λιβόρνο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα παρέμενε εκτός γηπέδων τουλάχιστον για 1 έτος. Τον Οκτώβριο του 2008 ο φυσιοθεραπευτής του έκανε γνωστό ότι ο ποδοσφαιριστής θα επιστρέψει νωρίτερα στα γήπεδα από ό,τι αναμενόταν, καθώς είχε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να αποθεραπευτεί.


Προσωπική ζωή

Το Μάιο του 2005, ο Pονάλντο και η τηλεπαρουσιάστρια Nτανιέλα Tσικαρέλι γνωστοποίησαν επισήμως ότι χωρίζουν και πως διατηρούν το δικαίωμα να μη δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για το επεισόδιο. Yπενθυμίζεται ότι το «φαινόμενο» δεν μπορούσε να παντρευτεί την 23χρονη Tσικαρέλι, επειδή δεν είχαν ακόμη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες του διαζυγίου του από την πρώτη σύζυγό του, Mιλένε Nτομίνγκες, με την οποία απέκτησε ένα παιδί.


Αποχώρηση

Το Φεβρουάριο του 2010 ο ποδοσφαιριστής γνωστοποίησε ότι σκοπεύει να αποχωρήσει από τα γήπεδα το 2011.


Ομάδες


Βραβεία και διακρίσεις

Κρουζέιρο.
  • Campeonato Mineiro: 1994
  • Copa do Brasil: 1993
Αιντχόφεν.
  • KNVB Cup: 1996
Μπαρτσελόνα.
  • Copa del Rey: 1997
  • UEFA Cup Winners' Cup: 1997
  • Supercopa de España: 1996
Ίντερ.
  • UEFA Cup: 1998
Ρεάλ Μαδρίτης.
  • La Liga: 2003, 2007
  • Intercontinental Cup: 2002
  • UEFA Super Cup: 2002
  • Supercopa de España: 2003
Κορίνθιανς.
  • Campeonato Paulista: 2009
  • Copa do Brasil: 2009
Εθνική Βραζιλίας.
  • FIFA World Cup: 1994, 2002
  • Copa América: 1997, 1999
  • FIFA Confederations Cup: 1997


Ατομικές διακρίσεις

  1. Supercopa Libertadores Top Scorer: 1993-94
  2. Campeonato Mineiro Top Scorer: 1993-94
  3. Campeonato Mineiro Team of The Year: 1994
  4. Eredivisie Top Scorer: 1994-95
  5. La Liga Top Scorer: 1996-97,2003–2004
  6. European Golden Boot: 1996-97
  7. Don Balón Award La Liga Foreign Player of the Year: 1996-97
  8. Copa América Final Most Valuable Player: 1997
  9. Copa América Most Valuable Player: 1997
  10. Confederations Cup All-Star Team: 1997
  11. Cup Winners Cup Final Most Valuable Player: 1997
  12. Cup Winners Cup Top Goal Scorer: 1996-1997
  13. IFFHS World's Top Goal Scorer of the Year: 1997
  14. UEFA Most Valuable Player: 1997-98
  15. Serie A Footballer of the Year: 1997-98
  16. Serie A Foreign Footballer of the Year: 1997-98
  17. UEFA Best Forward: 1997-98
  18. Bravo Award : 1995, 1997, 1998
  19. FIFA World Cup Golden Ball: 1998
  20. UEFA Cup Final Most Valuable Player: 1998
  21. Copa América Top Scorer: 1999
  22. Copa América All-Star Team: 1997, 1999
  23. FIFA World Player of the Year: 1996, 1997, 2002
  24. Ballon D'or: 1997, 2002
  25. World Soccer Magazine World Player of The Year: 1996,1997.2002
  26. Onze d'Or: 1997, 2002
  27. FIFA World Cup Silver Ball: 2002
  28. FIFA 100
  29. FIFA World Cup All-Star Team: 1998, 2002
  30. FIFA World Cup Final Most Valuable Player: 2002
  31. FIFA World Cup Top Scorer: 2002
  32. Intercontinental Cup Most Valuable Player: 2002
  33. UEFA Team of The Year: 2002
  34. Laureus Comeback of the Year: 2002
  35. Strogaldo De Legendary Award 2002
  36. BBC Sports Personality of the Year Overseas Personality: 2002
  37. La Liga South American Player of the Year: 1996-97, 2002–03
  38. Golden Foot: 2006
  39. Brazilian National Hall of Fame inducated: Class of 2006
  40. Serie A Player of the Decade: 1997-2007
  41. France Football Magazine: Starting eleven of all-time: 2007
  42. FIFA World Cup All-Time Scoring Leader
  43. Campeonato Paulista Best Player: 2009
  44. Goal.com : Player of a decade: Winner 2000-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου